Ciastka to rodzaj zazwyczaj słodkiego wyrobu cukierniczego o różnorodnych kształtach, smakach, wielkości i sposobach przygotowywania. Ciastka są mniejsze od ciast i przeznaczone na jedną porcję. W Petits znajdziecie ogromny wybór tych małych przyjemności, które pozwolą wam celebrować każdą chwilę, bez względu czy to poczęstunek w gronie najbliższych czy chwila zanurzenia w spokoju i samotności podczas kawy.
Ciastka dostępne w petits wytwarzane są z różnych rodzajów ciasta (francuskiego, drożdżowego, kruchego i innych) oraz rozmaitych dodatków, którymi mogą być np. kremy, nadzienia owocowe, galaretki czy kawałki najlepszej czekolady. To co je łączy to fakt, że są efektem kunsztu cukierniczego, dbałości o detale i miłości wkładanej w pracę.
Ciastka mogą być przyrządzane z dużych blatów ciasta przekładanych masą i krojonych na mniejsze porcje, jak brownie. Takie ciastko ma wówczas kształt zbliżony do sześcianu lub prostopadłościanu. Inne ciastka składają się ze specjalnie wypiekanych części, które przekłada się nadzieniem. Kolejny rodzaj stanowią ciastka bardziej trwałe, kruche i suche, wytwarzane w specjalnych foremkach, formowane szprycą cukierniczą (ten sposób kształtowania nie nadaje się do ciasta o rzadkiej, płynnej konsystencji – biszkoptowe, ucierane) jak biszkoptów, makaroników, czy pierniczków.